Kaktusy

Hortensia paniculata Vanilla Fraise (Hydrangea paniculata Vanille Fraise) - recenzja

Istnieje wiele odmian hortensji - treelike, paniculate, dużych liściach, dębowych liściach, ogonkach liściowych, ząbkowanych. Moim hobby jest panikulowanie hortensji. Jedną z ulubionych odmian jest Vanilla Fraise (Hydrangea paniculata Vanille Fraise).

Widziałem jej zdjęcie w magazynie i byłem nim zafascynowany. Trudno było kupić tę odmianę na bezpłatnej sprzedaży w Rosji. Ale uparcie szukałem, zadzwoniłem do znajomych, przeglądałem reklamy w czasopismach. Jeśli naprawdę czegoś potrzebujesz, na pewno to dostaniesz. Wkrótce spotkałem rodzinę Moskali, którzy zajmują się uprawą hortensji. Dali mi trzy sadzonki pożądanej odmiany.

Sadzenie sadzonek w domu

Wyobraź sobie, jak dosłownie „poleciałem” do domu, ściskając do mnie cenne kije. W domu pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było przygotowanie stymulatora ukorzeniania (5 kropli cyrkonu w 100 ml kapanej wody) i umieszczenie w nim sadzonek na kilka godzin. Każdy z nich miał 3 pary liści. Usunąłem dolne liście, resztę przecięłem na pół.

Wlała mieszankę gleby do garnków (torf + drobny piasek + odrobina próchnicy + agroperlitu), dobrze ją zwilżyła i ostrożnie posadziła sadzonki pod lekkim nachyleniem. Gleba wokół sadzonek lekko zagęszczona. Każdą doniczkę wkładamy do paczki, paczka wiązana. Okresowo przewiewany i, jeśli to konieczne, zwilża ziemię. Gdy młode pędy zaczęły rosnąć na sadzonkach, powoli zaczęły je przyzwyczajać do otaczającego powietrza. Najpierw otworzyłem pakiety na 10 minut, potem na 20 i tak dalej. Wkrótce i całkowicie je usunąć.

Sadzę młode krzewy w ogrodzie

Kiedy korzenie młodych roślin są dobrze splecione wokół grudki ziemi w doniczkach, posadziłem je w ogrodzie. W przypadku odmiany „Vanilla Fraze” należy wybrać miejsce tak, aby rano i po lunchu krzak był dobrze oświetlony, aw ciągu dnia spadał na niego cień.

Gleba do sadzenia przygotowana z mieszanki torfu, piasku, gleby ogrodowej, starej próchnicy. Do zakwaszenia gleby dodano worek (30 g) siarki koloidalnej. Możliwe jest przyjmowanie siarczanu potasu zamiast siarki (200 g na jeden lądownik o średnicy 50 cm).

Sadzone ukorzenione sadzonki nie powinny być głębsze niż siedzi w doniczce. Po posadzeniu dobrze jest rozlać wodę.

Czy muszę ją osłaniać?

Pierwszą zimę pokryłem młodymi roślinami - położyłem nad nimi pudełko, na nim położyłem materiał włókninowy, położyłem film na górze, naciskając go wzdłuż krawędzi. W kolejnych latach nie zakrywała krzewów, ponieważ odmiana ta jest dość odporna na zimno.

Jak dbać o mojego zwierzaka

Opieka nad hortensją nie jest trudna. Wiosną karmię się nawozem azotowym (zwykle azotanem lub azotanem potasu), latem używam sfermentowanej trawy lub specjalnego nawozu do hortensji (można wziąć nawóz dla azalii i rododendronów). Bliżej jesieni robię superfosfat.

Hortensje uwielbiają pić (hortensja ze słowa „woda”). Aby ziemia nie wysychała, mulczę powierzchnię wokół krzaków torfem lub dobrze wędzonymi trocinami z warstwą 8-10 cm.

Aby moje hortensje rozwijały się dobrze i kwitły, każdego miesiąca w lecie zlewam ziemię pod nimi zakwaszoną wodą. Do dziesięciolitrowego wiadra z wodą dodaję 1 łyżeczkę z plasterkiem kwasu cytrynowego lub 100 ml 9% octu. Należy to robić regularnie.

Przycinanie

Aby spanikować kwitnące duże kwiatostany, konieczne jest przycinanie pędów.

Aż do czwartego roku życia nie dotykam buszu, pozwól mu rosnąć. Hortensje w wieku powyżej czterech lat z pewnością będą przycinać. Jesienią usuwam kwitnące kwiatostany, skracam młody wzrost, pozostawiając 4 pąki. Wiosną wycinałem w buszu mrożone, stare, słabe i rosnące pędy. Często nie jest konieczne odcinanie panikowatych hortensji, ponieważ są one zdolne do tworzenia wielu pędów iw rezultacie gęstnieją.

Reprodukcja hortensji paniculata

Używam sadzonek z przycinania do ukorzeniania. Jeśli istnieje wiele sadzonek, lepiej je ukorzenić w sadzonkach.

Właśnie zrobiłem własne. W półcieniu (cień spada na niego w godzinach południowych) wykopał ziemię, zmieszał ją z piaskiem, torfem, agroperlitem (na oko), dodał trochę humusu, wylał warstwę drobnego piasku na wierzch, rozlał łóżko dobrze. Położyła niskie łuki, naciągnęła na włókninę (zwilżoną go też), na wierzch - film.

Włókniny są stale wilgotne, aby zwiększyć wilgotność przeszczepów. Jeśli słońce wpada do łóżka w ciągu dnia, od godziny 12 do 16 dotykam go. Krawędzie folii są pokryte ziemią, aby utrzymać wilgoć wewnątrz szklarni. Okresowo otwieraj film i przeglądaj sadzonki, jeśli to konieczne, zwilżając glebę.

Po utworzeniu dobrej wiązki korzeni sadzonki przesadza się do doniczek lub do łóżka ogrodowego w celu uprawy.

Jest to szybki sposób na uzyskanie dużej liczby młodych krzewów. Istnieją inne metody reprodukcji - warstwowanie, nasiona, ale ich nie używam, więc nie opiszę.

Jesień urocza

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem kwitnienie odmiany Vanilla Fraze jesienią, byłem po prostu zafascynowany i zszokowany.

Wyobraź sobie wysoki, około 2-metrowy krzew z ogromnymi pąkami pomalowanymi raczej nietypowo. Dolne szkarłatne kwiaty, potem kolor stopniowo zmienia się w różowy i górny - biały. Nic dziwnego, że nazwa „Vanilla Fraze” tłumaczy się jako „truskawka waniliowa”. Mówią też - jako „truskawka ze śmietaną”. Muszę powiedzieć, że w lipcu kwitnie białe kwiatostany. Stopniowo, gdy kwiaty dojrzewają, zmieniają kolor na różowy, a następnie na purpurowoczerwony, zaczynając od dna kwiatostanu.

Chcesz ozdobić swoją stronę? Zdobądź odmianę hortensji „Vanilla Fraze”. Zachwyci Cię swoim kwiatem przez wiele lat.

Olga Pestova, Rzhev,
doświadczona kwiaciarnia
i właściciel małej szkółki roślin zewnętrznych

http://www.razmnojenie.ru/ugolok-cvetovoda/olga-gortenziya-vanil-fraiz.html

Projekty online

Hortensje drzew i paniculate

  • Przejdź do strony:

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Wiadomość do Elena66 ”21 marca 2018, 22:34

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Wiadomość barwinek »21 marca 2018, 23:03

Cóż, oczywiście, są szczęśliwe wyjątki. I niestety tak nie jest.
I tak wszystkie moje cztery krzaki Vanille Fraise rozpadają się. I to nie tylko ja,
i co zrobić z tym wielkim pytaniem. Musiałem udzielić wsparcia. Wydaje mi się
że wielu ma tendencję do rozpadania się, zwłaszcza gdy jest mokra po deszczu.
Ale oczywiście nie możesz na to zwracać uwagi, może nawet to nie psuje.

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Dodaj wiadomość »22 marca 2018, 00:02

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Napisz mi »22 marca 2018, 00:12

Lime Light również dla mnie jest obowiązkowym programem:

Uwielbiam też tę najprawdopodobniej magiczną świecę:

Ale te dziewczyny mają nieco mniej czapek na mojej stronie niż wanilia i są trochę niższe, może dlatego, że słońce jest znacznie mniej)

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Post przez Milanja-sneg »22 marca 2018, 06:37

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Post Helen ”22 marca 2018 06:53

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Post Helen „22 marca 2018 07:02

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Post Ekaterina800 »22 marca 2018, 07:29

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Post Ekaterina800 »22 marca 2018, 07:30

Odp: Drzewo i panikulujące hortensje

Post Ekaterina800 »22 marca 2018, 08:01

Elena, dzień dobry! I dziękuję za udział! Róże już tam są - naprzeciwko tego długiego ogrodzenia, przed domem, łóżko o długości 9 i pół metra. W zeszłym roku zadałem wiele pytań o róże, wszystkie oczy i białe i różowe kolory. Dwa krzaki księżniczki Aleksandry z Kentu, obchody Jubileuszu, róża Crocus, Tranquillity, a zamiast trzeciej Aleksandry, Benjamin Britten okazał się drugim rodzajem, zobacz, jak zimują. Chciałem go usunąć, ale mogę go zostawić. Są z Crocus na Jubileuszu w tle. I dlatego wciąż zadaję takie pytanie o hortensje. Ludmiła, zrozumiesz mnie bardzo dobrze. Jubileuszowe Święto jest wymienione powyżej Crocus, ale rzadko, gdy krzew rozwija się i stale zwiększa swoją masę, sądząc po recenzjach. Mam krzak przez cały rok, rozkwitł, ale dorastał trochę w porównaniu z innymi (wszystkie te róże były sadzone z pojemników w zeszłym roku). Oczywiście, jest zbyt wcześnie, aby ocenić, ale tendencję można prześledzić - są rośliny, które rosną i rosną krzak stabilnie, a są takie, że kwiat jest piękny, ale krzew ma cechy. Tak więc z hortensjami nie ścigam nowości, ponieważ nie posiadamy ogrodu kolekcjonerskiego. Szukasz wysokich, silnych, z bujnym kwitnieniem i dobrych krzewów zimujących. Kupię wszystkie niezbędne nawozy, jem automatyczne podlewanie, będę karmić. Interesujące jest poznanie tych hortensji, które są najlepiej rozwinięte i mniej kapryśne. Nie mam jeszcze róży The Ancient Mariner, ale na forum Witalij napisał, że róża obiecuje być wysoka i mocna na raz - napędza pędy i pąki. Dokładnie podobne pytanie dotyczy mnie z hortensjami. Przepraszam, trochę niechlujny i trochę wyłączony, ale chciałem lepiej wyjaśnić, co dokładnie miałem na myśli, dobry rozwój krzewu z dobrym stabilnym kwitnieniem, niezawodny, odporny na mróz, tak aby nie wypadł w zimie i nie było awarii później. Jeśli wylądujesz, to w tym samym czasie rozwijaj się mniej więcej w tej samej wysokości.

http://vestnik-sadovoda.ru/forum/viewtopic.php?t=94start=2680

Różnorodność hortensji paniculata - Vanilla Fraise

Hortensja wiechowa „Vanilla Fraiz” - popularna odmiana do parków krajobrazowych ogrodów i działek prywatnych. Znany jest z niezwykle pięknego kwitnienia i przez długi czas ożywia krajobraz jasnymi kolorami kwiatostanów.

Ta hortensja świetnie wygląda zarówno w nasadzeniach pojedynczych, jak i grupowych. Ze względu na odporność roślin na zanieczyszczenia gazowe, rośnie dobrze i kwitnie wspaniale w środowisku miejskim. Bezpretensjonalność i mrozoodporność sprawiają, że ta odmiana jest po prostu niezbędna w klimacie umiarkowanym, a nawet dość surowym.

W artykule dowiesz się wszystkiego o pielęgnacji i sadzeniu hortensji paniculata Vanilla Freiz w otwartym polu, a także zobacz zdjęcie rośliny.

Opis hortensji Vanilla Fraze

Hortensja paniculata Vanilla Freise to dość duży krzew kwitnący, który przy odpowiedniej pielęgnacji szybko osiąga wysokość 1,5 m. Przy regularnym przycinaniu jego wysokość nie przekracza 2 m, a krzew jest zwarty. Pędy tej odmiany są dość cienkie, w młodym wieku mają jasny wiśniowy kolor. Pod ciężarem kwiatostanów gałęzie rośliny mogą opadać.

W okresie wegetacji krzew rośnie duża liczba podłużnych ciemnozielonych liści. Ostrza liści tej odmiany są proste, owłosione, mają bardzo atrakcyjny aksamitny wygląd.

Hortensja kwitnie „Vanilla Freyzi” od początku lipca do końca października. Tworzy bardzo duże piramidalne kwiatostany małych kwiatów. Długość kwiatostanów może wynosić około 40 cm, a średnica - do 30 cm. Ostatnio kwitnące kwiaty mają biały odcień, ale bardzo szybko ich płatki stają się różowawe. Następnie stają się całkowicie różowe, a następnie uzyskują czerwonawy lub jasny różowy kolor.

Na początku kwitnienia kwiatostan hortensji ma biały kolor, z czasem staje się dwukolorowy z białym blatem. Pod koniec kwitnienia wszystkie pąki stają się całkowicie czerwone. Tak więc na jednym krzaku hortensje mogą mieć kwiatostany o jasnych i bardzo zróżnicowanych kolorach. Tak bogata paleta kolorów przyciąga wielu ogrodników.

Roślina jest wystarczająco odporna na zimno, aby rosnąć w klimacie umiarkowanym, aw niektórych regionach Syberii i Uralu bez schronienia. Dobrze zimuje w temperaturach do -30 ° C Wytrzymuje również temperatury tak niskie jak -40 ° C Jeśli zimą niektóre pędy roślin nieznacznie zamarzną, to wraz z nadejściem wiosny szybko się regenerują.

Ta odmiana jest bardzo trwała. Hortensja paniculata „Vanilla Fraze” żyje do 40 lat, a czasami występują starsze, ale obficie kwitnące okazy.

Zdjęcie hydrangea paniculata Vanilla Freise

Lądowanie i wybór miejsca

Sadzą hortensję paniculata „Vanilla Fraze” na wiosnę nie wcześniej niż w połowie maja, kiedy pogoda jest już ciepła. Przed sadzeniem należy wybrać odpowiednie miejsce dla rośliny. Musi spełniać następujące wymagania:

  • Jasne oświetlenie otoczenia;
  • Mokra gleba;
  • Ochrona przed wiatrem;

Hortensia Vanilla Fraze wytrzymuje bezpośrednie działanie promieni słonecznych tylko w godzinach porannych i wieczornych. Pożądane jest, aby w południe roślina była chroniona przed słońcem i silnymi podmuchami wiatru drzew lub ściany domu.

Do sadzenia krzewu wykopuje się otwór do sadzenia o wielkości nie mniejszej niż 30 x 30 x 30 cm, na mokre i mokradła kładzie się gruba warstwa drenażowa z połamanej cegły lub żwiru. Następnie dół jest wypełniony 1/3 gleby, która zawiera równe części:

Następnie korzenie roślin wyprostowują się w otworze i zasypiają z pozostałą ziemią. Po zagęszczeniu gleby sadzonka jest podlewana. Każdy krzew wymaga około 10 litrów wody. Po podlewaniu ziemia wokół krzewu jest rozluźniona i ściśnięta trocinami lub torfem.

Pielęgnacja hortensji

Dbanie o hortensję „Vanilla Freyz” jest dość proste i nie zajmuje dużo czasu. Aby osiągnąć dobry wzrost i długie kwitnienie krzewów, potrzebujesz:

  • Regularne podlewanie;
  • Top dressing;
  • Przycinanie;
  • Przygotowania do zimy.

Podlewaj roślinę w zależności od temperatury powietrza i ilości opadów. Jeśli wilgoć jest wystarczająca do utrzymania wilgotnej gleby wokół rośliny, nie można jej podlewać. Ale jeśli ziemia wysycha, konieczne jest podlewanie.

W upalne dni podlewane dwa razy w tygodniu, wiosną i jesienią - co tydzień. Do podlewania 1 rośliny wystarczy 10 litrów wody. Nie powinno być zbyt zimno. Zaleca się stosowanie oddzielonej wody o temperaturze 1-2 ° C powyżej temperatury otoczenia.

Klasa hortensji paniculata - Silver Dollar

Różnorodność hortensji paniculata - Fraise Melba

Różnorodność hortensji paniculata - niedziela Frayz

Hydrangea Vanilla Freise karmi się w okresie wegetacji i kwitnie co 2 tygodnie nawozami organicznymi i mineralnymi. Zmieniają się one na roślinę, otrzymując pełen zakres niezbędnych składników odżywczych. Najczęściej stosowane są następujące nawozy organiczne:

  • Infuzja dziewanny;
  • Rozwiedzione odchody ptaków.

Nawozy mineralne są popularne:

  • Saletra amonowa;
  • Superfosforan;
  • Specjalistyczne nawozy do hortensji.

Do zimowych hortensji Vanilla Freise nie jest objęta. Przed zimowaniem spędzaj tylko jesienne przycinanie sanitarne. Pędy tego gatunku są dość cienkie, dzięki czemu mogą pękać pod ciężarem śniegu, który padał zimą. Dlatego gałęzie krzewu wiążą się. Jeśli krzew znajduje się w pobliżu budynku, przez cały okres zimowania należy upewnić się, że śnieg z dachu nie spadnie na roślinę.

Reprodukcja i przycinanie

W domu wygodnie jest rozmnażać hortensję „Vanilla Fraze” za pomocą środków wegetatywnych. Istnieją następujące metody hodowli:

Najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem jest szczepienie. Pozwala szybko uzyskać dużą liczbę kwitnących kopii. Materiał korzeniowy jest zbierany podczas wiosennego przycinania krzewów.

Tworzenie się warstw jest długim procesem. Zazwyczaj warstwy zakorzenione tylko jesienią, a nowa roślina jest oddzielona od matki po kolejnych 1-2 latach. Z jednym krzewem hortensji rocznie można uzyskać tylko kilka ukorzenionych warstw.

Podział krzewu na reprodukcję hortensji jest stosowany niezwykle rzadko - tylko podczas przenoszenia okazu w nowe miejsce. Dzieje się tak bardzo rzadko i nie wszystkie krzewy można podzielić, ale tylko bardzo duże i zarośnięte.

Zastanów się, jak przyciąć hortensję Vanilla Freise.

Wytnij hortensję „Vanilla Freise” na wiosnę, a pąki jeszcze nie pęcznieją. Podczas formowania przycinania usuń wszystkie suche i uszkodzone gałęzie, a także pędy rosnące w buszu. Długie gałęzie są skracane o nie mniej niż 2/3, a pozostałe są cięte przez kilka pąków, aby stymulować rozgałęzianie i nadawać krzewowi pożądany kształt. Przycinanie jesienne polega na usunięciu wszystkich wyblakłych kwiatostanów.

Teraz wiesz wszystko o pielęgnacji i sadzeniu hortensji paniculata Vanilla Fraise, a także zobaczył zdjęcie i opis rośliny.

http://dom-florista.ru/rasteniya/dekorativnocvetushhie/gortenziya/vidy-i-sorta/vanil-frajz.html

Hortensja Vanilla Fraze - delikatny kwiat

Hortensja paniculata Vanilla Fraise „Vanille Fraise” ma charakterystyczną cechę - roślina jest odporna na zimno. Utrzymuje niskie temperatury do -40 stopni. Przygotowując dorosłe plantacje do zimowania, nie można się przejmować schronieniem dla hortensji. I nawet jeśli niektóre krzaki są nadal zamarznięte, nie jest przerażające, hortensja jest w stanie odzyskać bardzo szybko i dobrze.

Funkcje klasy

Jeśli zdecydujesz się zasadzić w swojej odmianie Hydrangea Vanilla Fraiz, weź pod uwagę jej rozmiar - krzew może urosnąć do dwóch metrów wysokości w dość krótkim czasie.

Hortensia Vanilla Fraiz zaczyna kwitnąć w lipcu. Dzięki dużym pąkom o średnicy do 30 cm zachwyci całe lato i pierwszą połowę jesieni. Piramidalne kwiatostany, niepłodne, jak wiele hortensji.

Ta odmiana charakteryzuje się wyjątkowym niezwykłym kolorem kwiatów, który może być na jednym krzaku jednocześnie białym i jasnoczerwonym. Warto zauważyć, że na początku kwitnienia hortensja jest pokryta białymi kwiatami. Chwilę później, wzdłuż krawędzi płatków, można zaobserwować różową granicę.

Stopniowo wszystkie kwiatostany nabierają jasnoróżowego odcienia, który jesienią zamienia się w bogatą purpurę. Tak więc, z powodu długiego kwitnienia, na jednym krzaku można zobaczyć wszystkie kolory hortensji w tym samym czasie.

Hortensja: lądowanie i opieka

Aby hortensja różniła się gwałtownym wzrostem i bujnym kwitnieniem, sadzonki należy uprawiać w wilgotnych i bogatych glebach. Najlepiej byłoby połączenie ziemi liściastej, próchnicy, piasku i torfu. Jeśli wapno jest obecne w glebie, roślina nie będzie rosła.

Nawożą dobrze zawiesinę hortensji, azotan amonu, azotan potasu, a także superfosfat. Top dressing jest ważny nie tylko dla kwitnienia w tym roku, ale także dla tworzenia pąków kwiatowych w dalszej części. Nawozy azotowe można stosować tylko na wiosnę, w przeciwnym razie hortensje nie będą w stanie przygotować się na zimę i zamarzną na wiele. Popiołu w ogóle nie należy dodawać, może on odtlenić glebę, a reakcja alkaliczna jest szkodliwa dla hortensji.

Do sadzenia pożądany jest częściowy cień. Działki solarne są mniej odpowiednie, ale możesz zaryzykować lądowanie, jeśli zapewnisz ukochanemu zaopatrzenie w wodę, czyli utrzymanie wilgotności gleby. W słońcu zmniejsza się rozmiar szypułek.

Zimą krzewy należy chronić przed śniegiem spadającym z dachu domu. Pędy rośliny są dość kruche, mogą być poważnie uszkodzone.

Nie ma specjalnych wymagań dotyczących przycinania. Jak kwitnienie, jesienią, przycinane kwiatostany. Wiosną, gdy pąki rosną, mrożone, suche, słabe i stare pędy są wycinane. Jesienią jednoroczne pędy są skracane o 3-4 węzły. Ostrzega to przed zamarzaniem niezakłóconych pędów i stymuluje ich rozwój.

Aby zachować wilgoć w naszym klimacie, warto ściółkować strefę bazaltową hortensji. Po podgrzaniu gleby wiosną wylewa się warstwę dojrzałego kompostu lub torfu na około 8 cm.

Hortensja: hodowla

Propagowane przez warstwowanie, dzielenie krzewów, sadzonek, a przynajmniej - nasion. Cechy sadzonek hortensji można znaleźć tutaj.

Projektowanie krajobrazu

Można powiedzieć, że ta odmiana stała się kultem wśród twórców krajobrazu w ostatnich latach. Hortensia Vanilla Fraze wygląda dobrze w mieszanych nasadzeniach, mixborders. Jej miejsce w grupie to środek i tło, ponieważ nie każdy lubi kwiaty, które zaczynają być malowane w bliskiej perspektywie przez krótki czas.

W mixborders połączone z floksem, widocznym rozchodnikiem, góralem, mankietem. Możesz stworzyć imponującą kompozycję, jeśli wybijesz krzew hortensji z gospodarzami dużymi, nawet lepszymi niż odmiany gigantyczne. Standardowy formularz pozwoli Ci zaoszczędzić miejsce pod rośliną, aby ułożyć niższy poziom w innych kolorach. Dotyczy to zwłaszcza małych ogrodów. A zachowanie krzaczastej formy zapewni imponujący akcent w każdej części ogrodu - w strefie rekreacyjnej, na straganach, na werandzie.

W czasopismach i broszurach dotyczących projektowania krajobrazu znajdują się fotografie, na których rosną hortensje wzdłuż alei brzozowej. Ale obie kultury mają powierzchowny system korzeniowy i będą aktywnie konkurować o wodę. Takie połączenie jest możliwe tylko dla stref przybrzeżnych, dla wilgotnego klimatu. Lub konieczne jest przeprowadzenie specjalnego nawadniania kroplowego z wbudowanymi czujnikami wilgotności gleby.

Należy uważać, aby połączyć hortensję ze świerkiem, chociaż takie kompozycje wyglądają całkiem dobrze. Odmiana hortensji odporna na gaz i dym, może być stosowana w środowiskach miejskich.

Kupując i sadząc odmianę hortensji Vanille Fraise, zapewniasz sobie wierny towarzysz przez wiele lat. W hortensji wiechy główny pień jest w stanie żyć i rozwijać się do 40 lat.

Postaraj się zbudować stabilne podparcie, zapewnij ochronę przed śniegiem z dachu i będziesz miał unikalne, obficie kwitnące drzewo na pniu. Lub pozostaw to krzaczaste formy do dekoracji rogu w stylu krajobrazu.

http://ogorodsadovod.com/entry/1619-gortenziya-vanil-fraiz-%E2%80%93-nezhnyi-tsvetochek

Opis, sadzenie i pielęgnacja hortensji „Vanilla Freyz”: zdjęcie + wideo

Wraz z innymi roślinami ogrodowymi w kraju mam jeden niesamowity krzew z bujnymi pąkami. Fantastyczne kwitnienie hortensji natychmiast przyciąga uwagę, ponieważ nie sposób nie zauważyć. Kupiłem tę roślinę nie tak dawno temu i od razu zakochałem się w takim pięknie.

Zaletą hortensji jest doskonała odporność na mróz i zimno poza sezonem. Chcę podzielić się informacjami na temat prawidłowego sadzenia i uprawy hortensji. Załączam zdjęcia i filmy w celu uzyskania szczegółowych informacji.

Ogólna charakterystyka

Hydrangea paniculata „Vanilla Freyz”, ze względu na swoją bezpretensjonalność i mrozoodporność, dobrze się czuje zarówno w domku letniskowym, jak i na kwietniku miejskim, a także w ogrodach i strefie parku.

Jej wspaniałe białe kwiatostany nie pozostawiają nikogo obojętnym, niezależnie od tego, czy rośnie samotnie, czy w grupie z innymi dekoracyjnymi kwiatami.

Odmiana została wyhodowana przez Francuza Erica Renaulta, a od 2006 roku wielokrotnie zdobywała nagrody na całym świecie w międzynarodowych konkursach ogrodników: Holland, France.

Zimą 2013 r. Ta odmiana została zaprezentowana na Ukrainie iw zasadzie wszyscy ogrodnicy w Europie Wschodniej uważają tę roślinę za ozdobę i dumę ze swoich ogrodów kwiatowych i działek ogrodowych.

Ten krzew nazywany jest inaczej: hortensja waniliowa świeża, hortensja wanilia fraze, wanilia-truskawka hortensja, wanilia fraze. Pochodzenie nazwy jest dość proste - wynika z podobieństwa kwiatostanu wiechowatego na wydłużonym rogu lodów, który przypomina kolor truskawkowy i waniliowy.

  1. Należy do grupy krzewów liściastych.
  2. Przy dobrej opiece i odpowiednim wyborze miejsca lądowania osiąga wysokość około 2 metrów.
  3. Kwiatostany są zbierane w bujnych, wydłużonych pędzlach wiechowatych o średnicy do 40 cm i średnicy około 30 cm, które są w stanie zmienić odcień w zależności od fazy kwitnienia: pierwsza mlecznobiała, potem różowa, a pod koniec sezonu staje się bogatym ciemnym odcieniem.
  4. Za rok krzew rośnie około 20-30 cm.
  5. Hortensja kwitnie obficie i wystarczająco długo - od połowy lata do połowy jesieni. Kwiatostany przez długi czas utrzymują się na łodygach.
  6. Płyty liściowe są ułożone przeciwnie i mają wydłużony owalny kształt, mają strukturę gęstą i lekko szorstką, lekko owłosioną, kolor jest jasnozielony, nasycony.
  7. Gałęzie są proste i sztywne, nie rozgałęziają się silnie i tworzą formę krzewu z powodu wiszących ciężkich kwiatostanów. Kolor pędów jest ciemnobrązowy - czerwony.
  8. System korzeniowy jest natomiast rozgałęziony i nie leży głęboko.
  9. Osobliwością tej odmiany jest biały wierzchołek kwiatostanu, który nie zmienia koloru, gdy kolor całego pędzla zmienia się na różowy.

Hortensja paniculata wytrzymuje temperatury do -35 - 40 stopni, rośnie w najcięższych warunkach. Nawet jeśli gałązki zamarzają nieco w zimie, to wraz z nadejściem ciepła szybko wracają do normy.

Krzew można nazwać długą wątrobą, ponieważ jego aktywne kwitnienie może trwać do 40 - 45 lat i więcej.

Gdzie sadzić hortensję „Vanilla Fraze”

Roślina jest dość bezpretensjonalna, ale należy przestrzegać pewnych zasad, aby krzew aktywnie się rozwijał i dawał bujny kolor.

  • Należy pamiętać, że krzew rośnie, choć wystarczająco zwarty, ale wysoki. Dlatego fabuła powinna być przestronna.
  • Miejsce trzeba wybrać dobrze oświetlone, ponieważ w cieniu hortensja zakwitnie źle i może spowolnić wzrost. Jednak palące promienie buszu słonecznego nie są zbyt dobrze utrzymane. Zaleca się wybrać miejsce, w którym słońce oświetla krzew rano i wieczorem, a po południu powinno być małe półcień lub rozproszone światło.
  • Chroń swoją hortensję przed przeciągami i nie sadzić w miejscach, gdzie jest za dużo otwartych przestrzeni z wiatrem.
  • Roślina kocha dobrze nawilżoną glebę, ale bez zastoju wody i nie toleruje bagiennych i wilgotnych miejsc. Również silna susza nie będzie korzystna - kwitnienie nie będzie obfite, a pędy mogą pozostać we wzroście.

Tak więc wymagania nie są zbyt poważne. Ale nadal musisz zwracać uwagę na roślinę i zapewnić wygodne miejsce na długi okres. Niektórzy hodowcy kwiatów sadzą krzewy hortensji przy ścianach budynków lub jako żywopłot.

Lądowanie

Konieczne jest posadzenie hortensji paniculata mniej więcej w drugiej dekadzie maja, kiedy miną nocne przymrozki, a po południu słoneczna i czysta pogoda.

Hortensja nie toleruje wapienia i piaszczystej gleby. Gleba będzie odpowiednia kwaśna (do 5 PH), płytki liściowe mogą stać się żółte na neutralnym. Dlatego, jeśli wiesz na pewno, że skład gleby w twojej okolicy z jakiegoś powodu nie nadaje się do sadzenia, zrób mieszankę sam.

Lądowisko powinno mieć kształt kwadratu 30/30/30 cm Jeśli gleba jest wilgotna i zbyt mokra, na dnie otworu należy umieścić warstwę drenażową z połamanej cegły lub żwiru.

Czasami do wykopanej dziury dodaje się niewielki środek tworzący korzenie, aby lepiej rozwijać i szybciej dostosowywać roślinę.

  1. Następnie wlej trzecią część przygotowanej gleby.
  2. Następnie połóż sadzonkę. Ważne jest, aby ustawić system korzeniowy równomiernie i wyprostować procesy korzeniowe.
  3. Posyp krzew pozostałą glebą na wierzchu.
  4. Na koniec podlej każdą roślinę 10 litrami wody.
  5. Ostatni etap: gleba delikatnie rozluźnia się i ściółka torfem lub mokrymi trocinami.

Dla wymaganego procentu utleniania gleby stosuje się siarkę koloidalną. Nie można upuścić kołnierza korzeniowego. Ale na obwodzie korzeni gleby powinny być ciasno dopasowane, aby nie było „pustych” miejsc.

Jeśli strona ma już krzew hortensji, a chcesz ją tylko pomnożyć, nie jest to wcale trudne. Należy pochylić duży krzew macicy i po prostu naprawić żądaną gałąź na ziemi. Wiosną zakorzeni się.

Następnie jest po prostu oddzielany od głównego krzewu i przesadzany nowo utworzonym małym korzeniem do wcześniej przygotowanego miejsca.

Czasami hortensja jest sadzona w wannach lub doniczkach. Trochę agroperlitu i piasku dodaje się do gleby dla lepszego wzrostu roślin.

Dbaj o panikulację hortensji

Podczas przesadzania lub kiedy po raz pierwszy postanowiłeś posadzić tę roślinę, konieczne jest schronienie młodych pędów w pierwszym roku życia. Wtedy krzak stanie się silniejszy i nie będzie potrzebował ochrony przed mrozem.

Młode krzewy na wiosnę zaczynają usuwać film, gdy wreszcie zostanie ustanowiona ciepła i słoneczna pogoda, bez nagłych podmuchów wiatru i resztek nocnych przymrozków.

Tabela nawozów

Pomimo tego, że krzew jest sadzony w już zapłodnionej i przygotowanej glebie, hortensja potrzebuje regularnego nawozu.

  1. Pierwsze karmienie odbywa się w ciągu kilku tygodni po posadzeniu sadzonek. Odpowiednie są nawozy organiczne i mineralne.
  2. Przed kwitnieniem krzew powinien być zasilany nawozami zawierającymi azot, tworząc jajniki, pąki i kwiatostany. Taki sam skład zaleca się stosować po zimie, aby krzew zaczął się aktywnie rozwijać.
  3. W sezonie letnim można stosować nawozy specjalnie dla hortensji. Jako opcja - mieszanka azalii.
  4. Jesienią konieczne jest dodanie superfosfatu do gleby w celu wzmocnienia i przygotowania systemu korzeniowego roślin do zimowania.
  5. Często sadzonki zakupione w szkółce są już sprzedawane z przedłużonymi nawozami dzięki nowym technologiom i formułom opracowanym przez naukowców. W tym przypadku nie trzeba karmić rośliny przez cały rok i można ją sadzić w każdej, nawet najgorętszej, pogodzie. Kwitnienie takich sadzonek ma miejsce w pierwszym roku po posadzeniu.
  6. Niektórzy hodowcy dla dobrego rozwoju systemu korzeniowego używają opatrunku w postaci serwatki, którą rozcieńcza się wodą, a następnie podlewa krzew pod korzeń. Kwaśno-mleczne środowisko doskonale wspomaga pożądany skład gleby i przyczynia się do szybkiego wzrostu hortensji.

Przycinanie

Ten proces jest ważny i niezbędny w opiece nad rośliną. Cięcie należy wykonywać raz w roku, w przeciwnym razie kwitnienie będzie niewielkie lub wcale.

Jesienią warto usunąć wyblakłe pędzelki. Wiosną dwie trzecie (4 do 5 pąków na wierzchołku) wierzchołków gałęzi jest koniecznie ciętych przed okresem tworzenia jajników i pąków. Terminowe przycinanie nie tylko nadaje krzewowi estetycznego wyglądu, ale także przyczynia się do obfitego kwitnienia - od 50 do 80 szczotek na dorosłym buszu.

Po procesie przycinania na każdym buszu nie powinno być więcej niż 8 - 10 silnych zdrowych pędów. Ale nadal trzeba patrzeć na konkretny krzew i jego stan. Zbyt dużo przycinania też nie jest tego warte, ponieważ krzew gęstnieje.

W okresie zimowym wiele osób wiąże hortensję po usunięciu kwiatostanów, ponieważ gałęzie mogą pękać pod ciężarem śniegu. Przycinanie odbywa się nie więcej niż dwa razy w roku.

Podlewanie

Hortensia uwielbia wodę i podlewanie. Dlatego w bardzo gorące letnie dni zaleca się wlewać 2 razy w ciągu 7 dni pod każdy krzew do 30 litrów wody w temperaturze pokojowej.

Jeśli temperatura powietrza jest umiarkowanie ciepła, to raz w tygodniu należy podlać hortensję 30 - 40 litrów wody. Aby gleba była stale mokra, gnijące trociny lub torf są umieszczane na powierzchni ziemi. Następnie suszenie gleby nie może się obawiać.

Po wylądowaniu hortensji nie będziesz w stanie porzucić tego pięknego ogrodu. A jego biało-różowy kwiat nie pozostawi nikogo obojętnym.

http://sornyakov.net/flowers/gortenziya-vanilla-frejz.html

Hortensia Vanilla Fraze: opis, lądowanie, recenzje

Hortensja od dawna jest ulubioną ozdobą ogrodu z daczy. Ten kwiat ma wiele odmian. Szczególnie interesująca jest odmiana „Vanilla Fraze”. Roślina jest uformowana w postaci krzewu i produkuje puszyste kapelusze z kwiatów. Hortensja nie wymaga specjalnej opieki i nie jest kapryśna dla strefy klimatycznej i gleby.

Kwiat jest często używany do formowania żywopłotów, dekorowania klombów. Hortensia urozmaica wnętrze daczy i nadaje uroku każdej stronie.

Opis odmian

Odmiany kwiatów „Vanilla Fraze” rosną do 1,5 metra wysokości. Krzew ma dużą liczbę gałęzi z kwitnącymi kwiatami. Małe kwiaty są zbierane w jednym kształcie piramidy. Długość czapki może dochodzić do 40 centymetrów. Ta odmiana hortensji charakteryzuje się delikatnym kolorem: na początku kwiaty są pomalowane na biało, a następnie stopniowo góra czapki zmienia kolor na różowy. Okazuje się, że łączy kolor, który wygląda spektakularnie i przyciąga zainteresowanie.

Okres kwitnienia w hortensji różni się czasem trwania i wynosi prawie 2 miesiące. Krzew zaczyna kwitnąć od połowy lipca i aktywnie kontynuuje radość z kwiatostanów do września.

Wiecha „Vanilla Fraze” to roślina wieloletnia. Przy jednorazowym sadzeniu roślina zazwyczaj przetrwa zimę i zakwitnie ponownie latem przyszłego roku. Krzewy hortensji są zazwyczaj sadzone na zewnątrz. Kwiat nie boi się mrozu, zwykle wytrzymuje niskie temperatury. Jeśli region charakteryzuje się surową zimą (temperatura spada poniżej -25), wtedy hortensja zimą jest pokryta folią lub innym materiałem pokrywającym.

Hortensja może być uprawiana razem z innymi krzewami, ale podczas sadzenia wytrzymuje odległość co najmniej 30 centymetrów. Korzenie krzewu szybko rosną i wypełniają całą wolną przestrzeń.

Uprawa i pielęgnacja hortensji Vanilla Fraiz

Zasadniczo hortensja jest uprawiana przez sadzonki. Wiosną, kiedy zaczynają się pierwsze targi i wystawy ogrodnicze, sadzonki tego krzewu są często sprzedawane. Rzadziej hortensja jest uprawiana przez nasiona. Jest to bardzo długi i wyczerpujący proces, który nie różni się zbytnio sukcesem. Aby wyhodować kwiat z nasion, musisz mieć duże doświadczenie w uprawie. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup sadzonek.

Kiedy sadzonki są w domu, są leczone stymulatorem powstawania korzeni. Doskonałym lekiem jest cyrkon. Daje dobry i szybki wynik podczas lądowania. Rozcieńczyć 5 kropli dodatku w 100 ml wody i zanurzyć w nim korzenie hortensji na dwie godziny.

Następnie przygotuj ziemię do sadzenia. Gleba jest mieszanką piasku, torfu, próchnicy i agroperlitu. Gleba jest dokładnie wymieszana, aby stała się jednorodna i nie zawiera grudek, a następnie obficie nawilża. Zasypiają w garnku i sadzą młode pędy. Na wierzch włożyli worek celofanowy, opuszczali roślinę na 5-6 dni.

Gdy na sadzonkach pojawiają się świeże liście, worek otwiera się na kilka minut dziennie. Natychmiast usuń to nie jest konieczne, odbywa się stopniowo. Celofan jest usuwany codziennie przez 10 minut, a następnie ponownie włożony, odbywa się to przez tydzień, zwiększając odstęp czasu o 5-10 minut. Tydzień później opakowanie można usunąć, roślina już normalnie reaguje na temperaturę pokojową.

Gdy na zewnątrz jest ciepło, a ziemia ogrzewa się do 12-15 stopni Celsjusza, hortensja jest sadzona na otwartym terenie. Na obszarach południowych, gdzie lato przychodzi znacznie wcześniej niż na środkowym pasie, można sadzić sadzonki hortensji natychmiast na otwartym terenie, z pominięciem etapu sadzenia w grochu.

Aby krzew wybrać płaskie miejsce ze światłem słonecznym, ale z małym cieniem. W bezpośrednim świetle słonecznym roślina słabnie i rozkwita. Gleba powinna łatwo wchłaniać wodę i być porowata. Po przeszczepie sadzonki są dobrze zrzucane z chłodną wodą.

Podlewanie hortensji ma ogromne znaczenie. Krzew nie toleruje suszy i może umrzeć z brakiem wilgoci. Wiosną i wczesnym latem wystarczy podlewać roślinę 3 razy w tygodniu. W środku lata podlewanie rośnie dwukrotnie. Nie jest konieczne ponowne nawilżanie gleby. Przed każdym nawadnianiem sprawdzają stan podłoża, kopią w ziemi. Jeśli ziemia jest sucha, podlewanie odbywa się natychmiast.

Oprócz podlewania 3 razy w sezonie odbywa się karmienie. Po raz pierwszy pod koniec wiosny, po 2 tygodniach od posadzenia, saletra lub superfosfat jest używany do wzmocnienia systemu korzeniowego. Pozostałe dwa opatrunki przeprowadza się w okresie kwitnienia, w lipcu i sierpniu. Nawóz organiczny lub potasowy jest stosowany jako dodatek.

Hodowla pędów hodowlanych. Młody pęd jest odcięty od krzewu i osadzony w wodzie, aby dać korzenie. 2 tygodnie po cięciu sadzonka może zostać posadzona w ziemi.

Jesienią, gdy w końcu hortensja zanika, trzeba ją przeciąć. Przytnij szczyty i nadmiarowe procesy boczne. Cięcie jest traktowane słabym roztworem nadmanganianu potasu. Roślina normalnie toleruje zimę, nie zamarza. Następnej wiosny hortensja po hibernacji zacznie ponownie podnosić kolor i zakwitać bardziej aktywnie i pięknie niż w poprzednim roku. Vanilla Fraise zachwyci się swoimi kwiatami przez wiele lat z rzędu. Kiedy ten niesamowity kwiat zostanie posadzony raz, stanie się najbardziej ukochaną rośliną.

Godność i brak dostawy odmiany Vanilla Fraise

  • obfite i długie kwitnienie od lipca do września;
  • piękne duże kwiaty o spokojnej kolorystyce;
  • odporność na niskie temperatury, nie ma potrzeby kopania krzewów na zimę;
  • wieloletnia uprawa;
  • łatwa reprodukcja;
  • bezpretensjonalność dla ziemi.
  • częste podlewanie, zwłaszcza przy suchej pogodzie;
  • obowiązkowe formowanie buszu.

Opinie ogrodników

Marina z Lipieck mówi o hortensji „Vanilla Fraiz”: „Ten kwiat ma nieopisaną piękność. Widziałem go u sąsiada, dała mi kilka gałęzi. Posadziłem go najpierw w garnku, w maju posadziłem go w ogrodzie. W tym samym roku hortensja rozkwitła na różowo i biało. Na stronie wygląda bardzo ładnie. ”

Hope from Tambov mówi: „Hortensia wygląda delikatnie i ostrożnie. Podoba mi się, że nie musi kopać w zimie. Po zasadzeniu i zapomnieniu przez kilka lat. Jedyne, co należy obserwować, to regularne i obfite podlewanie. Reszta krzaka nie wymaga specjalnej opieki. ”

http://sveklon.ru/gortenzija-vanila-frajz

Cechy lądowania i dalszej pielęgnacji hortensji Vanilla Freyz

Wśród całej gamy hortensji największe zainteresowanie wśród ogrodników wywołuje hortensja paniculata Vanilla Freyz. Podobnie jak wszystkie kwiaty tego rodzaju opieki, jest bezpretensjonalny, więc nawet niedoświadczeni ogrodnicy mogą go hodować i uzyskać doskonały wynik w pierwszym roku kwitnienia. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad jego uprawy.

Opis odmian

Hortensia paniculata Vanilla Freiz po prostu nie odpowiada na opis, więc jest to piękna roślina w ogrodzie. System korzeniowy nawet dorosłej rośliny jest mały, ale bardzo rozgałęziony. Odmiana ma ciemnozielone podłużne liście, pokryte lekkim omszeniem. Pędy rośliny są wyprostowane, pomalowane na czerwono.

Powstają na nich białe kwiatostany, które w miarę dojrzewania zmieniają odcień. Początkowo dolna część nabiera odcienia truskawki, który po kilku miesiącach nabiera różowawego koloru. Góra pozostaje biała.

Pędy mogą osiągać dwa metry długości, gdy kwiatostan rośnie, wyginają się, a krzew staje się kulisty. Roślina kwitnąca od dłuższego czasu. Pierwsze kwiaty podobają się w lipcu, a ostatnie kwitną we wrześniu. Najpiękniejsze hortensje są uważane za tę szczególną odmianę. Pąki osiągają szerokość 30 cm, a długość - 40 cm, mają kształt piramidy.

Dużym plusem rośliny jest kultura odporna na zimno. Toleruje mrozy do -29 ° C bez schronienia. Ale nadal na zimę zaleca się pokrycie gałęzi.

Cechy uprawy

Aby hortensja Vanilla Frazie cieszyła się pięknym kwitnieniem, ważne jest przestrzeganie zasad jej sadzenia i pielęgnacji. Idealnie sadzić roślinę wiosną lub jesienią. Chociaż jeśli kupisz krzaki w doniczkach lub doniczkach, gdy system korzeniowy jest zamknięty, dobrze się zapuszczają w lecie.

Oświetlenie

Dobre oświetlenie jest ważne dla roślin, w przeciwnym razie pąki stają się mniejsze i tracą nasycenie kolorów. Jednak w palącym słońcu również czują się źle i zanikają. Dlatego do lądowania lepiej jest podnieść półcień, który zamknie krzak w południe.

Jaki rodzaj gleby Vanilla Freise kocha?

Roślina uwielbia gleby bogate w substancje organiczne, lekko kwaśne i wilgotne. Należy unikać gleby wapiennej. Połączenie torfu, piasku, próchnicy i ziemi liściastej w równych częściach uważa się za idealne.

Ponadto roślina kocha luźną glebę. Dlatego przed sadzeniem gleby należy ją rozluźnić o około 5-7 cm i przeprowadzać tę procedurę okresowo w miarę wzrostu rośliny. Nie zapomnij mulczować glebę.

Sadzenie w ogrodzie

Sadzenie hortensji w ogrodzie ma również swoje własne cechy.

Przygotowanie lądowiska

Zagłębienie do sadzenia powinno odpowiadać ziemnej śpiączce rośliny, ale jego parametry wynoszą średnio 30 x 30 x 30 cm i muszą być wypełnione mieszaniną składników odżywczych składającą się z torfu i zgniłego kompostu, torfu lub siarczanu potasu z superfosfatem. Możesz także użyć specjalnej mieszanki dla azalii. Umieszczając podłoże na dnie studzienki, należy je obficie zalać wodą.

Schemat sadzenia hortensji sadzonek

Planując plan sadzenia, należy pamiętać, że krzewy powinny być sadzone nie bliżej niż metr od siebie. Jeśli planuje się sadzenie żywopłotu z rośliny, należy go sadzić w odległości 2-3 m. Przed sadzeniem należy skrócić korzenie rośliny i odciąć pędy do 3-4 pąków na każdym. Wtedy krzak będzie bujny.

W przygotowanym dołku umieszcza się drzewko, aby jego korzenie były wyprostowane i swobodnie umieszczone w otworze. Następnie ziemia jest nalewana z góry, tak aby kołnierz korzeniowy pozostał na wierzchu. Wzdłuż obwodu, gdzie powinny być umieszczone końce korzeni, ziemia jest dobrze ubita, aby nie tworzyły się w niej kieszenie powietrzne.

Następnie sadzonka powinna być podlewana i mulczowana. Aby to zrobić, użyj torfu, filmu, trocin, płótna, igieł, kompostu, słomy, gliny ekspandowanej. Pomoże to utrzymać niezbędny tryb powietrza.

Jak dbać o krzak

Od właściwej opieki zależy intensywność i czas trwania kwitnienia.

Funkcje podlewania

Pamiętając łacińską nazwę krzewu, można się domyślić, że uwielbia obfite podlewanie. Ważne jest, aby zapobiec wysychaniu korzeni i regularnie je nawilżać. Podlewanie odbywa się za pomocą oddzielonej ciepłej wody.

Odżywianie roślin

Zaleca się dwa razy w miesiącu nakarmić roślinę. Aby to zrobić, używaj nawozów organicznych lub mineralnych: superfosfatu, potażu lub azotanu amonu, gnojowicy.

Suplementy azotu są przeprowadzane tylko wiosną. Jeśli przyniesiesz je jesienią, roślina może nie mieć czasu na przygotowanie się do zimy i mrozu. Unikaj wprowadzania popiołu do gleby, ponieważ odtlenia on glebę, a hortensja kocha kwaśną ziemię.

Przycinanie i formowanie korony

Aby hortensja rosła długo i wspaniale, krzak musi być okresowo odmładzany przez przycinanie. Odbywa się pod koniec października. Wtedy zbyt stare i słabe pędy są całkowicie usuwane. Młody i silny skrócić do kilku par pąków.

Kiedy wyblakły pędzel zostanie usunięty, tak aby pozostały dwie pary pąków, w przyszłym roku kwiatowe pędzle będą duże, choć nie tak obfite. Jeśli przyciąć suszony kwiatostan dwoma najbliższymi pąkami, wiele małych kwiatów wyrośnie w przyszłym roku.

Wiosną sprawdź krzew i odetnij zamrożone pędy. Nie zaleca się skracania ich na wiosnę.

Specyfika zimowania krzewów

Przygotuj roślinę na zimno, powinna być jesienią. Najpierw musisz usunąć z buszu wszystkie liście, z wyjątkiem tych, które znajdują się na wierzchołkach. Dolny okrąg wypełnia suchy ląd.

Powinieneś wiedzieć, że roślina bardzo lubi ciepło, więc nie bój się jej przegrzać i przygotować dobrą i gęstą osłonę z materiału, który nie pozwala na powietrze. Pąki kwiatowe i wierzchołki pędów są najbardziej narażone na zamarzanie, dlatego powinny być przykryte przed wystąpieniem przymrozków.

Zimą krzew należy delikatnie posypać śniegiem, ale upewnij się, że nie spadną z niego bloki śnieżne lub drzewa, w przeciwnym razie delikatne pędy mogą zostać poważnie uszkodzone. Wiosną na początku wieje krzew, ale śnieg pozostaje na nim. Schronienie usuwano stopniowo.

Jak propagować Vanilla Fraze w ogrodzie

Kwiat rozmnaża się na trzy sposoby: nasiona, podział i sadzonki. Nasiona wysiewa się w ziemi do końca kwietnia, ale ta metoda pozwala zobaczyć pierwsze kwiaty dopiero po dwóch latach. Pamiętaj jednak, że przy tej metodzie reprodukcji nie można przenosić cech rodzicielskich na nowe rośliny.

Podział krzewu odbywa się wiosną, aby jesienią krzew był dobrze uprawiany. Aby to zrobić, wykop stary krzak i podziel go ostrym, zdezynfekowanym nożem, tak aby na każdym nowym krzaku pozostało kilka nowych pąków. Z nimi i przywrócą krzaki.

Do szczepienia pędów tnących w tym roku i posadzenia ich w odpowiednim podłożu. Nad sadzonkami ustaw specjalny łuk chroniący przed słońcem i wywołujący efekt cieplarniany. Łuki są pokryte mokrym materiałem włókninowym i pokryte folią na wierzchu.

Folia jest okresowo podnoszona w celu wentylacji szklarni. Około 20-25 dni sadzonki powinny się zakorzenić, po czym są sadzone w doniczkach lub w nowym miejscu.

Hortensia Vanilla Freyz to całkowicie nie kapryśna roślina, którą może sobie poradzić każdy uważny ogrodnik. Ale jest w stanie zadowolić bujne i piękne kwitnienie.

http://agronomu.com/bok/3202-osobennosti-posadki-i-dalneyshego-uhoda-za-gortenziey-vanila-freyz.html

Publikacje Kwiatów Wieloletnich